Matplanera som ett proffs

Organisering / Planer, organisera, spara pengar / Permalink / 0
 
 
Mina måndagar börjar på ungefär samma sätt: fettkaffe och koll av Willys veckoerbjudanden innan det är dags att pallra sig till jobbet. Matplan för veckan och inköpslista skriver jag upp i Evernote (fantastisk app) som både jag och maken har tillgång till.
Jag är väldigt rigid i min matplanering, mitt mål är att spara så mycket pengar och matsvinn som möjligt utan att dra in på vad vi äter, och det är faktiskt så att det ger resultat. Ca 6000kr per år sparar vi i ett hushåll på 2 pers bara genom att planera maten bättre. Det är extra viktigt nu när jag äter LCHF som har rykte om sig att vara en dyr livsstil.
Så hur gör jag? Jo, varje lördag eller söndag går jag till Willys som ligger ca 500m från huset (vi har jättetur som bor inom gångavstånd till en stormarknad). Där fyller jag vagnen med de av veckans erbjudanden som vi använder ofta och det som behövs för att göra 5-6 rätter av dem den kommande veckan. Jag vill förtydliga här att jag köper NÄR det är billigt, inte FÖR ATT det är billigt. Inget onödigt som inte äts kommer med mig hem, men det är genom att passa på när det är erbjudande på en vara som vi sparar så mycket pengar!
De inhandlade varorna går sedan till maten nästa vecka, nästa lördag handlar jag till veckan därefter osv. Genom att ha en matplan med en lista på rätter vi har ingredienser till hemma hamnar vi aldrig i "vad ska vi äta, jag vet inte, orkar inte handla, köper pizza"-spiralen.
Vi har alltid något att laga hemma och ioch med att vi till exempel köper storpack köttfärs eller lax och fryser in när det är billigt kilopris, så finns det när man blir sugen. Så onödigt att köpa till fullpris om man kan få det billigare med lite planering.
På veckans handling sparade vi 130kr (23%) på ordinarie pris.
130kr*52veckor = 6760kr, ja ni ser själva - många bäckar små.
 
Till top